W mikołajkowy dzień – 6 grudnia, dzieci z klasy II i III spotkały się z Mikołajem, a następnie udały się na wycieczkę do Zamku Kmitów i Lubomirskich w Nowym Wiśniczu.
Uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych. W pierwszej teoretycznej części dzieci poznały kulinarny świat XVII – wieku, wysłuchali pogadanki o sposobach pozyskiwania żywności i poznali sposób przyrządzania dania z najstarszej napisanej w języku polskim książki kucharskiej „Compendium Ferculorum”!
W drugiej część warsztatów dzieci miały możliwość samodzielnego przygotowania podpłomyka (pizzy) z ulubionymi składnikami oraz skomponowaniem własnej, zamkowej mieszanki herbacianej, którą zabrały ze sobą do domu. Zabawa była przednia, zwłaszcza że w zamkowej restauracji „ Figatella” czekał pyszny poczęstunek – przygotowane wcześniej podpłomyki. Równie atrakcyjny był ostatni punkt wycieczki, zwiedzanie fortyfikacji bastionowych.
Był to dzień pełen wrażeń. Wycieczka okazała się bardzo udana. Dzieci zadowolone i z pięknymi pamiątkami wróciły bezpiecznie do Gruszowa, gdzie pod szkołą czekali stęsknieni rodzice.
Opracowanie p. Dorota Bzduła